31 december 2012

Een tweeluik van Dyon ScheijenDe karaktervolle gevel van het HuismethetHandje ligt prachtig aan een pleintje in de binnenstad van Maastricht. Het is daardoor een ideale expositieruimte 'en plein air', zoals dat in het Frans zo mooi omschreven wordt. Bijna altijd is er daarom wel kunst aan de gevel te zien. Soms een installatie, soms foto's, een enkele keer een tekst.

Voor het eerst biedt de het HuismethetHandje nu alle ruimte aan puur abstract werk. Een krachtig tweeluik in talloze diepe tinten rood, opgehoogd met goud, vangt meteen de aandacht. Het is een werk van Dyon Scheijen (1970). Deze gepassioneerde autodidact in de beeldende kunst laat zien dat het creëren van kunst niet op een opleiding te leren is, maar uit de kunstenaar zelf tevoorschijn komt. Hij schildert alleen vanuit zijn gevoel. Abstract, nietszeggend maar tegelijk heel veel. Want elk doek heeft zo zijn eigen verhaal. Iedereen ziet in elk doek zijn of haar eigen verhaal en ontdekt er steeds weer iets nieuws in. Zijn doeken leven; ze zijn een weerspiegeling van het leven.
Maar Dyon Scheijen is geen enkelvoudige kunstenaar. Een professionele passie die hem zeker zoveel voldoening geeft is zijn werk als klinisch fysicus. Hij studeerde af als fysicus aan de technische universiteit in Aken. Daarna heeft hij zich verder gespecialiseerd tot klinisch fysicus audioloog. Zijn werk als tinnitusspecialist bevindt zich in de top van de techniek.

Het tweeluik is te zien van 1 januari t/m 19 april 2013 aan het bovenste deel van de gevel, 7 dagen in de week, 24 uur per etmaal. Aan het onderste deel van de gevel van het HuismethetHandje is een gedicht van Diederd Kronjee te zien in het kader van het 'Poëzieparcours'. (zie het bericht hieronder)
Voor meer informatie over het beeldende, abstracte werk van Dyon Scheijen is een kijkje op zijn prachtige website aan te raden: www.dyonscheijen.nl