18 december 2013

Het HuismethetHandje wordt À la Maintje

Het klinkt gemakkelijk, maar het was een moeilijk besluit: het HuismethetHandje gaat op 6 maart 2014 de stad Maastricht verlaten. Zevenhonderd kilometer verderop, aan de indrukwekkende Loire in Frankrijk zet het HuismethetHandje zijn kleinfijne cultuuractiviteiten voort. Om precies te zijn: in het centrum van het stadje Gennes, vlakbij cultuurstad Angers. In een prachtig huis, dat gebouwd werd in het midden van de negentiende eeuw. Op de foto is een van de mooiste details van dat nieuwe HuismethetHandje te zien: de pomp op de grote cour, onder de trap naar de bovenverdieping van de kleine achterbouw.

Meteen vraagt dan iedereen: Waarom? De foto geeft een van de belangrijkste redenen aan. Het beroemde licht van de Loire. Het is al eeuwen geliefd bij kunstenaars. Dat Loire-licht is misschien een cliché. Maar cliché's worden cliché's omdat ze meestal wáár zijn. In de Anjou is het licht en zonnig. Letterlijk en figuurlijk.

HuismethetHandje is een nietszeggende en tongbrekende naam voor Franstaligen. Daarom verandert met de plek ook de naam van het HuismethetHandje. Het uitnodigende bronzen handje dat Servé Minis in 1994 maakte verhuist natuurlijk mee, het handje blijft handjes geven aan de bezoekers. Na veel denk-, discussie,- en brainstormwerk, waarbij vooral de meedenkende en creatieve talenknobbel van Sueli Brodin onmisbaar bleek, rolde het treffende À la Maintje eruit. Eigenzinnig en onvertaalbaar, want het is Frans (à la main) met een staartje Nederlands (-tje).En ja, het huidige HuismethetHandje is verkocht. Als woning èn als 'gesamtkunstwerk'!