20 mei 2009

Schoon3


Ofwel schoon tot de derde macht. De titel van de jaarlijkse KunstTour-expositie in het HuismethetHandje is creatief uit de mouw geschud door de Hasseltse kunstenaar Herwig Nulens. Het woord schoon is daarom op te vatten in de Belgische betekenis van het woord. In Nederland wordt meestal gesproken van mooi. Maar in de meeste Limburgse dialecten weer over schoon. Dus houden we het bij schoon.

De drie makers van Schoon3 gaan elk in een of meer ruimtes van het HuismethetHandje de strijd aan met een mogelijke, danwel onmogelijke heruitvinding van dat begrip. En met de vraag wat te doen met de inhoud ervan. Heeft schoonheid wel een inhoud? Of is het gebakken lucht? Schoonheid strekt zich verder uit dan alleen een gevoelservaring. Of niet? Of wel?

Onder Schoon3 exposeren Peter Geysels, Herwig Nulens en Paul Tieman. Peter Geysels is de volwaardige vervanger van Tonie van Marle, die jammer genoeg moest afhaken. Hij neemt de zolderhuiskamer in beslag met zijn fascinerende en ongelooflijk afwisselende werk. Een aantal werken zijn te zien op de lopende tentoonstelling DoodLeven! in de Hoofdwacht op het Vrijthof, en hij componeert in het kader van dat project ook een groots 'Klein requiem' in de gangen van de kazematten.

Het werk van Herwig Nulens heeft vooral een filosofische inslag. Misschien dat hij daarom de boekenkamer van het HuismethetHandje gebruikt in Schoon3. Hij kijkt, neemt op en verbaast zich over de wijze waarop mensen zich kunnen laten begeisteren door helden, volksmenners, populisme, en wat dies meer zij. Door zijn bijzonder communicatieve en educatieve talenten belandt Herwigs werk nooit aan de andere kant van de schutting van bevattelijkheid. Beeldend werkt hij vooral binnen het kader van de Belgische organisatie Art 27, die het 27e mensenrecht (iedereen heeft het recht te genieten van kunst en cultuur) actief in praktijk brengt.

Voor Paul Tieman is Schoon3 de ontdekkingstocht terug naar de schoonheid van het minimale miniaturisme. Dit als absolute tegenhanger van het zeer bewust overvolle tentoonstellingstheater 'DoodLeven!' in de Hoofdwacht op het Vrijthof, waarin hij met zijn echtgenote Gonnie Meijer de curatorrol heeft vervuld.

U bent van harte welkom bij Schoon3 op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 mei, van 11 tot 18 uur. Mensen die om 17.59 komen worden niet de deur uitgekeken. Vervelende mensen natuurlijk wel. De drie kunstenaars zijn er uiteraard zelf ook!