14 mei 2008

Mens, Mensheid & Mensheden

KunstTour 2008 in het HuismethetHandje!

zaterdag 24 mei 2008 van 11 tot 18 uur
zondag 25 mei 2008 van 11 tot 18 uur
bezoekers die om 17.59 uur arriveren worden niet de deur uitgekeken


KunstTour. Het is een fenomenaal cultureel evenement geworden. Het HuismethetHandje heeft dat de afgelopen jaren gemerkt. En hoe. Zeker zeshonderd bezoekers wisten het tijdens de vorige KunstTour te vinden. Heel verschillende, maar wèl allemaal fantastische mensen. Mensen die je graag te gast hebt in je huis. Gelukkig maar. Want het HuismethetHandje is in het dagelijks leven een ‘normaal’ woon- en werkhuis. Maar tijdens de KunstTour even niet. De deur staat dan gastvrij open en het huis heet elke bezoeker van harte welkom op de speciale KunstTour-tentoonstelling Mens, Mensheid & Mensheden.Vier bevlogen kunstenaars maken rond dit thema vier eigenzinnige voorstellingen. Elk in een andere ruimte van het HuismethetHandje. Ook de voorgevel van het huis wordt een deel van de tentoonstelling. Hun werk zal niet alleen voor zichzelf hoeven te spreken. Mens, Mensheid & Mensheden wordt een van de meest interactieve tentoonstellingen die denkbaar zijn. Eenvoudigweg door de aanwezigheid van de kunstenaars zèlf als onthalers. De grondgedachte achter de KunstTour, het rechtstreekse, ongedwongen contact tussen kunstenaar en bezoeker is in het HuismethetHandje heel belangrijk.

In Mens, Mensheid & Mensheden treedt een gelegenheidskwartet op van beeldend kunstenaars die heel vrij en eigenwijs werken. Ze trekken zich vrijwel niets aan van heersende opvattingen of vluchtige actualiteiten in de kunstwereld en streven vooral naar originaliteit, gecombineerd met een grote mate van technische vakbekwaamheid. Het werk van Neta Amir, Esther de Bont, Bernard Verhoeven en Paul Tieman komt vaak voort uit eenzelfde rijke inspiratiebron en dat is ook de bindende factor tussen hun werken. Die is te omschrijven als het sociaal verkeer tussen mensen, waardoor de mensheid uit mensen bestaat met menselijke eigenschappen, de mensheden.


De makers van Mens, Mensheid & Mensheden:

Neta Amir
http://www.bobilina.blogspot.com/
Vergezeld door haar textilia en fotowerken reist Neta Amir, een bescheiden maar getalenteerde textielkunstenaar speciaal voor de KunstTour helemaal vanuit Israel naar Maastricht. Voor deze gelegenheid verandert ze de huiskamerzolder van het HuismethetHandje in de installatie Scraps!. Die is op een extreem eigenzinnige, bijna bizarre wijze geïnspireerd op het gegeven van de huiselijke leefomgeving. Scraps! blijft ook na KunstTour nog tot en met 8 juni te zien als een aparte tentoonstelling!

Esther de Bont
http://www.estherdebont.nl/
Routineus maakt ze, vaak met schijnbaar volkomen onbruikbare materialen, veel van haar sprekende werken. Voortdurend experimenteert ze met de meest ondenkbare ondergronden, materialen en technieken in haar tekeningen, schilderingen en collages. Het werk van Esther de Bont beschrijft vertwijfelende vormen van intermenselijk verkeer. Ze doet dat de laatste tijd vooral in een sfeer die stedelijke, industriële of vervreemdende landschappen oproepen. Als ze een paar van haar treffende lijnen op een ruwe, veelgebruikte plank heeft gezet ruik je meteen de rook van de fabrieksschoorstenen en het zweet van harde werkers.

Bernard Verhoeven
http://www.bernardverhoeven.nl/
Je kan hem zonder twijfelen bij de absolute grootmeesters van de tekenkunst indelen. De handen van Bernard Verhoeven creëren een naar surrealisme neigende, tijdloze leefwereld in kundig uitgevoerde werken. De honderden details in zijn tekeningen zijn stuk voor stuk kunstwerkjes op zichzelf, stukjes van een samenhangende puzzel die naadloos in elkaar passen. Het zijn de alinea’s van een literair werk dat zo goed is neergepend in beelden dat het geen woorden meer nodig heeft om te communiceren.

Paul Tieman
http://www.paul-tieman.nl/
http://www.paultieman.blogspot.com/
Bijna ongemerkt sluipt de herkenbare menselijke vorm de laatste tijd steeds verder het werk van Paul Tieman binnen. Tot voor enkele jaren voerde hij zijn vrije werk steeds in minimalistische vormen en bijna abstract uit. Zijn installaties, objecten en tekeningen zetten zich daarmee behoorlijk hard af tegen zijn opdrachtwerk, de realistisch gedetailleerde maquettes. In zijn recente werk raakt die tegenstelling steeds verder op de achtergrond. De zichtbare realiteit wordt steeds herkenbaarder in zijn vrije werk terwijl hij zijn maquettes steeds vrijer vormgeeft en verrijkt met abstracte elementen.