6 mei 2013

KunstTour 2013: Het leukste werk van de wereld...




 
 
Het leukste werk van de wereld...
 
....dat hebben wij, Marte Hameleers, Michel van Henten en Paul Tieman. Niet omdat onze kunst bestaat uit grappen en grollen, of omdat we elke dag een schaterlachende dijenkletser schilderen, hakken of in elkaar zetten. We hebben het leukste werk van de wereld omdat we er elke dag weer opnieuw van genieten dat we gekozen hebben voor een professioneel bestaan als beeldend kunstenaar. Voor ons betekent elke dag een nieuwe breeze of fresh air in creatief opzicht. Zou het daarom zijn dat we ons maar weinig kunnen voorstellen bij het ontbreken van inspiratie? Of dat we stug doorgaan met het maken van eigenzinnig werk dat zich weinig aantrekt van hoe-het-misschien-wel-hoort-als-je-erbij-wilt-horen? Of dat we niet snel bij de pakken gaan neerzitten als het een keer wat minder gaat met de verkoop van ons werk?

Tijdens Kunsttour 2013 toveren we het HuismethetHandje van de zolderhuiskamer tot de kelderbadkamer om tot de groepsexpositie ‘Het leukste werk van de wereld...’

Veel van ons recente werk zal er te zien zijn. Maar er is meer te beleven in het HuismethetHandje dat weekeinde. Want brons stroomt niet spontaan in de vorm van een beeld, een boomstam verandert niet uit eigen beweging in een sculptuur, verf samenstellen is precisiewerk en papier laat zich niet met glas combineren zonder kennis van lijmtechnieken. We laten zien hoe we werken, waarmee we werken, hoe onze werkplekken eruit zien. Kortom, hoe onze kunst tot stand komt.

‘Het leukste werk van de wereld...’ in het HuismethetHandje! Op 18, 19 en 20 mei 2013, telkens van 13.00 tot 18.00 uur. De toegang is natuurlijk gratis, zoals elk jaar.

Wat info over de kunstenaars:
Marte Hameleers begint haar werkdag met het maken van eitempera, een natuurlijke verf op basis van eidooier en pigment. Ze schildert schilderijen in eitempera en olieverf op linnen. Ze eindigt meestal met een lichte laag olieverf, waardoor er een intense, transparante laag ontstaat in heldere kleuren. In haar schilderijen is Marte op zoek naar een verstilde en poëtische wereld waarin mensen, dieren en planten centraal staan in een weids en verlaten landschap. De mensen zijn groots en mysterieus weergegeven; ze hebben een ingetogen en pure uitstraling. In de natuur inspireert de beweging haar: onstuimige landschappen met grote luchten, de golven van een rivier of een verstild winterlandschap. Zo is ze op zoek naar een eigen, wat raadselachtige en mysterieuze wereld. Marte studeerde aan de Kunstacademie in Maastricht en in Antwerpen en is in 2002 afgestudeerd aan de afdeling schilderen van de Utrechtse kunstacademie. Ze exposeert regelmatig in galeries en kunstinstellingen.
www.martehameleers.nl

Michel van Henten richt zich voornamelijk op de menselijke figuur en gebruikt behalve hout ook andere materialen, zoals bladeren, veren, aarde en brons. Zijn beelden hebben een sterk poëtisch karakter en verhalen over de aardse oorsprong van ons allen. Ze proberen een beschrijving te geven van de complexe, emotionele menselijke belevingswereld en hoe hierin het banale zich verhoud tot het spirituele. De spanning daartussen bepaalt mede zijn werk. Michel van Henten heeft o.a. geëxposeerd in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht, Kunstliefde in Utrecht, bij Wanda Reiff in Bemelen en bij de Kopermolen in Vaals. Hij is enkele malen genomineerd om schetsontwerpen te maken voor beelden op diverse openbare plaatsen. Ook maakt hij regelmatig buitenbeelden voor particulieren en is zijn werk opgenomen in meerdere particuliere kunstcollecties. Michel is niet alleen beeldend kunstenaar. Hij maakte muziek in de band Zonderland, waarmee hij heeft meegewerkt aan meerdere dans- en theatervoorstellingen.
www.michelvanhenten.nl

Paul Tieman is met zijn echtgenote Gonnie Meijer de eigenaar van het HuismethetHandje. Hij is sinds 1993 fulltime kunstenaar en ontwerper. Hij is een autodidact en misschien is dat wel de reden dat zijn werk niet zo gemakkelijk in een hokje van de kunstwereld valt onder te brengen. Het beweegt zich vaak op het snijvlak van verschillende disciplines, zoals de tekenkunst, objecten of installaties. Zijn tweede vakgebied in de bouwhistorie speelt vaak een rol in zijn beeldende werk. In Maastricht is Paul vooral bekend geworden vanwege zijn tentoonstellingsontwerpen, en misschien nog wel meer door zijn gedetailleerde maquettes. Hoewel de miniaturistische wereld integraal deel uitmaakt van zijn kunstzinnige werk vormen  de maquettes er een relatief klein deel van. De verhalen in het werk van Paul spelen zich meestal af in de wereld van de menselijke leefomgeving. Dat kan de gebouwde omgeving zijn, maar ook meer abstracte begrippen als taal, geluid of indrukken. Paul Tieman exposeerde de laatste jaren veel in Frankrijk en België. Zijn werk bevindt zich in particuliere en publieke collecties, waaronder de verzameling van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.
www.paul-tieman.nl (klik op ‘nieuws’)