Het HuismethetHandje heeft een nieuw gevelwerk! Het is nu meer het Huis-met-de-vele-Handjes, want Their hands became their memories bestaat uit een uitgestrekte arm met 11 extra handjes. Vragend opgehouden handjes - op één besluitvaardig gesloten handje na. Het is een sterk contextueel werk over de achtergrond van het begrip armoede.
Een toelichting:Een ernstige bijwerking van een kapitalistische economie zoals die in de negentiende-eeuwse Europese industriegebieden ontstond was de chronische armoede van de ongeschoolde 'arbeidersklasse'. Geleidelijk aan is door wetgeving, opleidingsmogelijkheden en sociale zorg die armoede voor een flink deel weggewerkt. Maar op globale schaal bestaat dat rauwe kapitalisme nog steeds. Misschien wel erger dan ooit tevoren. Omdat we hier voortdurend de goedkoopste produkten willen ontstaan er vanzelf elders op de wereld plaatsen waar mensen tegen een hongerloon die produkten voor ons moeten maken. Tot daar ook meer welvaart heerst en de mensen rijker zijn geworden. De rollen kunnen vervolgens best nog wel eens omgedraaid worden. Het is nu moeilijk voor te stellen dat Europese ploeteraars in ziekmakende omstandigheden tegen een hongerloon voor rijke Aziatische consumenten speelgoedbeesten, tuinbanken en kleding maken. Of dat er op het strand bij Zandvoort schepen gesloopt worden onder verschrikkelijke omstandigheden. Maar zou dat echt ondenkbaar zijn? Inmiddels hebben Europese staalfabrieken al een Indiase miljardair als eigenaar en is Chinees kapitaal niet meer weg te denken uit de Europese economie...
Their hands became their memories is een werk van Paul Tieman (Maastricht) en Christiaan Ketele (Antwerpen). Het werk is zichtbaar gedurende daglichttijden.